Isı transferi problemleri ısı değiştirgeçlerinin, genel olarak ısıl sistemlerinin dizaynında, işletilmesinde ve kontrolünde mühendisler, bilhassa Makina, Nükleer ve Kimya mühendisleri için gittikçe önem kazanmaktadır.
Memleketimizde yeni sayılan teknik üniversitelerin ve yüksek teknik okulların ders programlarına yakın zamanlarda alınmış olan bu bilim dalında yazılmış olan Türkçe eserler yok denecek kadar azdır. Teorik bilgilerin daha iyi anlaşılması ve pratikde karşılaşılan muhtelif problemlerin çözülmesi için dikkatli seçilmiş örneklerin faydası aşikardır.
Örneklerde Isı Transferi (Isı Yayılımı) adı ile, başlangıç ısı transferi derslerinde verilen teorik bilgileri ve tatbikatını esas prensiplerinden hareket ederek örneklerle takdim eden bu kitabın başlangıç ısı transferi öğrencilerine ve ısıl sistemlerin dizaynında çalışan meslekdaşlarıma faydalı olacağını ümit ediyorum.
Başlangıç ısı transferinin uygulamasını örneklerle izah eden bu kitabın birinci bölümünde ısı transferi problemlerinin çözümünde lüzumlu genel kanunlar, tarif ve kavramlar açıklanmış, diğer bölümlerde klasik yol takip edilerek sırası ile ısı iletimi, konveksiyon (taşınım), ışıma ile ısı transferi diye adlandırılan üç ısı transferi mekanizması üzerinde örnekler verilmiştir.Bu örnekler seçilirken bilhassa pratik ehemmiyeti olan problemlere yer verilmiştir.
Kitapta ampirik formüllerden ziyade, problemin fiziki mekanizması üzerinde durulmuştur. Bilhassa konveksiyon kısmında yüzey film katsayılarının hesabı üzerinde verilmiş olan örneklerle, ısı değiştirgeçleri üzerinde verilmiş olan örneklerin pratikte mühendisler için bilhassa faydalı olacağını ümit etmekteyim.
Kitabın ek kısmı, problemlerin çözümünde kullanılan grafik ve tablolar ile muhtelif şartlar altında film katsayılarının hesabı için gerekli eşilişkileri içine almaktadır. Bu ek kısım yardımı ile gerek öğrenciler ve gerekse ısıl dizayn ile uğraşan mühendisler, problemlerini başka bir yardımcı kitaba ihtiyaç duymadan çözmek imkanını elde edeceklerdir. Örneklere, O.D.T.Ü. Makina Mühendisliği Bolümü, İ.T.Ü. Nükleer Enerji Enstitüsü imtihan soruları ile M.I.T. Camb. U.S.A.'de yazarın öğrenci iken geçirdiği imtihan sorularından bazıları da ilave edilmiştir.
İkinci baskıda bütün kitap yeniden gözden geçirilmiş, kitabın birinci baskısında verilmiş olan problemlerin sayısı artırılmış, yeni tablolar ilave edilmiştir.
Kitabın faydalı olmasını ümit ederken, yazdıklarımı okuyarak yardımlarını esirgemeyen ve Öztürkçe terimler üzerinde tavsiyelerde bulunan arkadaşlarım Assoc. Prof. Dr. Y. Göğüş'e ve Assoc. Prof. H. Çakır'a; örnekleri kontrol eden kıymetli asistan ve öğrencilerime, resimleri çizen ressam Emin Koçak'a, nihayet yazılarımı dikkatle daktilo eden Oya Özdemiroğlu'na teşekkürü bir borç bilirim.
Ankara, 1972, Sadık Kakaç
Basım Tarihi : 8 2004
Baskı Sayısı : 1
Sayfa Sayısı : 393
Ağırlık : 790 gram
En / Boy : 19.5 / 27.5
Cilt Tipi : Ciltsiz
Kağıt Tipi : 1. Hamur
Dil : Türkçe